lördag 24 november 2007

Öppet brev till Justitieministern

Kära Beatrice Ask

Hur kommer det sig att så många tingsrättsdomare tar lagen i sin egen hand? Hur kommer det sig att dessa domare tycker att det är okej att aga barn och att våldta kvinnor? Är lagen för otydlig? I sådana fall måste lagen stramas upp, för dessa brott är alvarliga och får aldrig ses som okej!

Jag är arg. Hela tiden nu hör jag om fall där tingsrätten släppt brottslingar. Det är inte okej. Detta landet måste följa barnkonventionen där det står i kap. 19 att barn ska genom lagen skyddas mot alla former av fysiskt våld. Hur kan då Ystad tingsrätt frikänna föräldrar som erkänt att de daskat till sin dotter?

Inget annat brott än våldtäckt skyller man på offret. Om någon blir rånad säger man inte "va klantig du är som har på dig den dyra klockan när du är full". När en kvinna blivit våldtagen är fokus helt annat. Då säger man till kvinnan att hon borde veta bättre än att följa med okända, trevliga män hem och att hon får skylla sig själv när hon har för utmanande kläder på sig. Att hon borde gjort mer motstånd, annars förstår inte männen att man inte vill.

Detta visar att lagen mot dessa brott måste bli tydligare och mer konkret. Vad gör du för att detta ska ske?

MVH Amanda Green, ordförande i SSU-Skövde

Inga kommentarer: